Jokainen kiinteistö vaatii päivittäistä huoltoa tai ainakin valmiutta siihen. Mitä kaikkea oikein sisältyy asianmukaiseen kiinteistöhuoltoon ja sen palveluihin? Päivittäisen kiinteistön ja sen ulkoalueiden hoito varmistavat sen, että kiinteistön käytettävyys ja asuttavuus pysyvät jatkuvasti samalla tasolla. Koskaan ei tiedä, milloin talossa jokin asia vaatii korjaamista. Kun kiinteistöhuolto pelaa, hommat pysyvät toiminnassa kellon ympäri. Läsnä oleva kiinteistöhuolto huolehtii myös ilmanlaadun ylläpidosta sekä energian käytön optimointia. Kiinteistöhuolto merkitsee samalla asiakaspalvelua.
Kiinteistöhuolto päivystää ympäri vuorokauden, mikä mahdollistaa kiinteistöjen jatkuvan ja turvallisen käytön. Päivystyksen avulla estetään lisävahinkojen syntyminen vahinkotilanteissa sekä ehkäistään henkilö- ja omaisuusvahinkojen syntymistä.
Päivittäinen kiinteistöhuolto perustuu kiinteistön huoltokirjassa määriteltyihin tehtäväkokonaisuuksiin, ennakkohuoltosuunnitelmiin sekä päivittäisistä tilanteista ja olosuhteista aiheutuviin tarpeisiin. Monet huollon toimenpiteistä perustuvat Suomen lakiin.
Asujien jokapäiväisiä, huoltoon liittyviä peruskysymyksiä:
Mitä teen, kun avaimet katoavat?
Oven saat auki soittamalla isännöitsijälle. Oven avaaminen yleisavaimella ei ole kuitenkaan aivan ilmaista. Avauksen hinta riippuu siitä, onko kyseessä arkipäivä, viikonloppu vai juhlapyhä. Mikäli ovatkin unohtuneet kotiin, homma on usein sillä selvä. Jos avaimet ovat kuitenkin kadonneet liikenteeseen, lukkojen vaihtaminen on tarpeen.
Jos kaikki avaimesi ovat kadonneet, huoltoliike käy asentamassa väliaikaisen lukkopesän (saat hommasta laskun jälkikäteen) ja tekee sarjoitustilauksen (maksettava etukäteen), jotta asia saadaan etenemään. Sarjoitus tehdään yleensä 2-3 päivän kuluessa vahingon ilmoituksesta. Lukkoliikkeeltä saa myös kulkuavaimen rapun alaoveen siihen asti, kunnes sarjoitus on tehty.
Vesivahingot ja kosteusvauriot
Esimerkiksi putkien hajoilusta ja muista vesiongelmista on ilmoitettava kiinteistöhuoltoon viipymättä. Huoltotyöt suoritetaan välittömästi ja mahdollisesti kartoitetaan samalla jatkotoimenpiteiden tarve. Näin saadaan minimoitua turha vedenkulutus ja putkien haurastuminen Pahimmillaan putkiongelmat voivat johtaa vesivahinkoon, joka koituu tuhoisaksi koko kiinteistölle.
Lämpötilaongelmat
Mikäli kiinteistössä on liian kylmää tai vetoisaa, homma saadaan korjattua huolehtimalla tiivisteet kuntoon tai säätämällä keskuslämmitys kohdileen.
Vuotava katto
Jos talosi katto vuotaa, ei sinulla ole juurikaan muita vaihtoehtoja kuin vuodon paikallistaminen ja sen paikkaaminen. Joskus ainoa vaihtoehto on kattoremontin tekeminen tai jopa katon vaihtaminen. Eräs ongelma voi olla katon kulmikas tai muuten vaan hankala muoto johon peltikatot eivät välttämättä taivu riittävän hyvin. Tällöin esimerkiksi bitumikatot ovat erinomainen valinta, sillä ne taipuvat myös vaikeampiin kulmiin.
Energian säästäminen
Lämpövuodot sekä rikkinäisen katon ongelmat johtavat siihen, että kiinteistön lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. Riippuen siitä mikä on lämmitysjärjestelmä, niin sähköä voi kulua kiinteistössä turhan paljon. Vaikka lämmitysjärjestelmä olisi uusi ja toteutettu vähän sähköä kuluttavilla tekniikoilla, niin silti sen käytössä menee aina sähköä.
Lämpöpumput sekä ilmalämpöpumput käyttävät myös sähköä kiinteistössä, kun ne ovat päällä.
Sähkölämmitteisessä talossa kuluu eniten sähköä, joten niissä kannattaa ensimmäisenä tukkia ja korjata ylimääräiset vuodot heti kuntoon. Sähkön säästäminen tuo eniten säästöjä kiinteistön ylläpidossa, koska lämmitykseen kuluu Suomessa eniten rahaa kylmästä säästä johtuen.
Vuokra-asunnossa ei yleensä näitä ajattele, mutta myös niissä vuokran määrään vaikuttaa koko kiinteistön kulut. Mitä enemmän kiinteistön ylläpitoon menee rahaa, niin sitä enemmän joutuu asunnosta pyytämään vuokraa omistajan toimesta. Hyvin toimivat kiinteistöt ja kerrostalot ovat siis edullisempia myös vuokralaisille ja vähentää vuokrien korotuspaineita.