Kategoriat
Uncategorized

Sähkön hinta kotona

Jokaisessa asunnossa on jonkinlainen sähkösopimus. Oman kodin sähkölaskun suuruuteen voi helposti vaikuttaa omalla käyttäytymisellä, mutta myös sopimuksen hinnoittelulla on väliä oman sähkönkulutuksen lisäksi.

Tässä muutamia ajatuksia sähkön hinnasta ja miten se muodostuu.

Kuinka paljon sähkö maksaa?

Sähkön keskimääräinen hinta asettuu Suomessa tällä hetkellä noin 13 senttiä/kWh hintoihin. Tähän kuuluu sähkönsiirto maksut sekä sähkön tuotantomaksut ja verot. Monissa sopimuksissa on myös erilaisia hintoja eri vuorokauden aikoihin tai vuoden aikoihin sidottuja hintoja.

Miten paljon maksaa 1000 kWh sähköä?

Sähkön kokonaishinnan saa laskettua helposti, kun tietää oman keskihinnan omassa asunnossa. Tämän jälkeen vain kerrotaan kilowattitunti hinta sähkönkulutuksen määrällä ja saadaan euromääräinen hinta omalle kulutukselle. 1000 kWh * 0,013 €/kWh = 130 €

Sähkönmyynti yhtiöt voivat ilmoittaa vain oman tuotannon hintansa omilla sivuillaan, johon tulee päälle vielä siirrosta aiheutuvat kustannukset. Kannattaa siis aina laskea omasta sähkölaskusta kuinka paljon oman talon tai asunnon sähkön hinta on.

Miten lasketaan kWh hinta sähkölle?

Katso sähkölaskustasi oman asuntosi sähkönkulutuksen määrä ja jaa sillä sähkölaskun loppusumma. Näin saat helposti oman hinnan juuri sinun sopimuksesta sekä sähkönkulutus tavoistasi riippuvan hinnan.

Sähkönkulutus kuukaudessa 1000 kWh
Sähkölaskun loppusumma kuukaudessa sisältäen verot 130 €
130 € / 1000 kWh

Sähkön hinta on 0,13 euroa / kWh

Kannattaa katsoa koko vuoden osalta sähkönkulutus sekä laskea yhteen myös sähkölaskujen määrät, jotta saat koko vuoden keskiarvon. Suomessa talvella kuluu enemmän sähköä, joten se vaikuttaa paljon oman asunnon sähkön hintaasi. Suuremmassa kulutuksessa sähkölaskun perushinnan merkitys pienenee ja samalla myös kilowattitunnin hinta pienenee, kun kulutus kasvaa.

Pienellä kulutuksella kuukausimaksun osuus korostuu ja se nostaa myös yhden kWh hintaa omassa taloudessasi.

Halvin sähkösopimus

Kun tiedät oman sähkönkulutuksesi ja olet laskenut oman hinnan yhdelle kilowattitunnille, voit kilpailuttaa ja vertailla eri sopimuksia. Näin löydät edullisimman sähkösopimuksen juuri sinun kulutukselle. Kannattaa hyödyntää myös halvin sähkö tarjoukset yritysten kampanjoista, jos olet muuttamassa tai muuten vain vaihtamassa sähkön toimittajaa. Näin saat uuden asiakkaan edut mukaan muuttaessasi uuteen asuntoon.

Muista myös vertailla erilaisia sopimuksia keskenään ja selvitä milloin itse kulutat sähköä kotonasi. Monilla sähköyhtiöillä ja sähköverkkoyhtiöillä on omat applikaatiot ja nettipalvelut, josta näet milloin olet kuluttanut sähköä kotona.

Kun tiedät omat sähkönkäyttötuntisi, osaat paremmin valita oikean sopimuksen. Esimerkiksi pörssisähkö sopimuksissa hinnat määräytyvät jopa tuntien tarkuudella. Jos pystyt vaikuttamaan siihen milloin käytät sähköä, voit säästää huommattavasti laskussa. Pörssisähkössä edullisia tunteja on tarjolla silloin kun muut eivät käytä sähköä eli esimerkiksi yön tunnit ovat erittäin halpoja. Sähköauton lataajat voivat siis hyödyntää edullisia sähkötunteja yöllä ladatessaan sähköauton akut täyteen.

Myös lämminvesi varaajan voi ladata yöllä halvemmalla sähköllä ja käyttää sitä päivällä kotona.

Omilla valinnoilla on suuri vaikutus omaan sähkölaskuun ja sopimuksia vertailemalla voi säästää monta euroa.

Kannattaa tutustua tarkemmin oman asunnon sähkösopimukseen ja miettiä omaa päivittäistä kulutustaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *