Peltikatto

Peltikatto on pitäny pintansa Suomen suosituimpana kattomateriaalina vuosia. Helppohoitoisuuden ja pitkäikäisyytensä takia sen suosio on säilynyt vaikka se on hintava kattomateriaali. Uusia peltikattoja rakennetaan uusiin taloihin sekä vanhoja päivitetään ja korjataan.

Peltikatto voidaan asentaa moninlaisiin erilaisiin kattoprofiileihin, koska sitä on helppo taivuttaa ja leikata eri muotoihin. Kevyt peltikatto on helppo asentaa vanhoihin taloihin, koska työhön ei tarvita paljoa energiaa ja aikaa.

Asennuksen lisäksi peltikatto on helppo hoitoinen ja siihen ei keräänny niin helposti roskia kuin muihin katemateriaaleihin kuten tiilikattoon. Kestävä ja helppohoitoinen katemateriaali on hyvä valinta talon katoksi.

Peltikatto on kestää pitkään, mutta sitä täytyy pestä ja huoltaa säännöllisesti. Kattoa täytyy myös kunnostaa tasaisin väliajoin, jotta katto säilyy hyvänä vuosikymmenten – jopa sadan vuoden ajan.

Peltikattoremontti tulee eteen yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun katto alkaa pitämään ääntä ja pamahdella kovassa tuulessa. Se on hyvä merkki siitä, että isompi huolto on ajankohtaista.

Katto on talon tärkein osa, joten peltikaton korjaus ja huolto kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Peltikaton asennus ja korjaus ovat yleensä edullisempia kuin esimerkiksi tiilikaton asennus ja korjaus. Konesaumakatto on hieman kalliimpi kuin profiilipeltikatto, mutta sen käyttöikä korvaa hinnan erotuksen. Kun peltikattoa korjataan, niin katosta pystytään korjaamaan vain se osa, joka on kunnostuksen tarpeessa. Korjauksessa käytetään peltiä, joka on samanlaista kuin mitä alkuperäinen pelti on.

Konesaumakatto

Konesaumakatto on peltikatto, jossa kattopellit on saumattu kaksinkertaisesti kiinni toisiinsa. Saumaaminen tehdään koneellisesti joko käsikäyttöisellä tai sähkökäyttöisellä saumauskoneella tekemättä yhtään reikää kattoon. Konesaumakatto on aina tekijänsä käsityön näyte. Konesaumakatto on pitkäikäisempi ja vedentiiveydeltään luotettavampi kuin muut peltikatot. Konesaumakatossa pystytään huolellisesti tehdyllä saumaamisella takaamaan se, että kosteutta ei pääse talon rakenteisiin. Läpiviennit, kuten savupiippu ja ilmastointikoneet voidaan saumata vesitiiviisti kiinni kattoon. Myös kattoturvatuotteet kiinnitetään luotettavasti ja vesitiiviisti konesaumakaton pystysaumoihin.

Konesaumakatto voidaan tehdä pellistä, sinkkipellistä tai kuparista. Kuparikatto on kaikkein pitkäikäisin vaihtoehto. Värivaihtoehtoja on myös monia, joten katosta saa helposti talon luonteeseen sopivan.

Profiilipeltikatto

Markkinoilla on erilaisia profiilipeltejä, joista omatoiminen rakentaja voi tehdä peltikaton vaikka itse. Profiilipeltikatteella tarkoitetaan poimukatetta, pystysaumakatetta ja muotolevykatetta. Profiilipeltikatto on edullinen vaihtoehto ja sen asentaminen on nopeaa. Profiilipeltejä on olemassa monenlaisia ja halutessaan katosta saa esimerkiksi tiilikaton näköisen. Profiilipeltikatto vaatii aina alleen huolellisesti tehdyn aluskatteen, jotta kosteus ei pääse talon rakenteisiin.

Muotopellit kiinnitetään paikoilleen ruuveilla sekä tiivistysrenkailla. Ammattilainen saa tehtyä uuden katon muutamassa päivässä. Profiilipeltikatto voidaan asentaa myös vanhan huopakaton päälle, jos huopakatto on vielä vesitiivis ja hyväkuntoinen. Näin erillistä aluskatetta ei tarvita.

Kattoremontin tarvetta kannattaa ensin selvittää kuntokartoituksella tai kattavammalla kuntotarkastuksella jonka perusteella tehdään kuntoarvio katon huollon tarpeesta. Peltikatossa selviää halvemmalla ylläpidossa, kun tekee säännöllisesti kattohuoltoa ja puhdistaa roskat katolta. Tähän huoltoonkin kannattaa käyttää ammattilaisia, joilla on asianmukaiset turvatuotteet katolle.