Vuokra-asuminen

Vuokralla asuminen on vaivattomin tapa asua. Mutta mistä löytää unelmien vuokra-asunto? Sellainen asunto jossa voisi asua vakaasti tyytyväisenä useita vuosia ilman pelkoa asunnon vuokrasopimuksen irtisanomisesta? Vuokra-asunnon löytäminen ei nimittäin ole niin helppoa kuin luulisi. Hienoimmat ja edullisimmat vuokra-asunnot vuokrataan todella nopeasti, kilpailu on kovaa ja vuokranantajilla on suuri valta valita parhaat vuokralaiset päältä. Jos vuokraa asunnon kaupungilta tai kunnalta, niin hakemuksessa täytyy perustella huolellisesti vuokra-asunnon tarve ja ne joilla on kovin tarve, saavat asunnon. Monet eläkeyhtiöt vuokraavat myös asuntoja ja niillä on omat toiveensa vuokralaisten suhteen.

Vuokranantajan toiveet

Asuntonäyttöön kannattaa valmistautua huolellisesti, yhtä huolellisesti kuin työhaastatteluun. Kannattaa pukeutua siististi ja korostaa parhaita puoliaan. Vuokranantajat toivovat vuokralaista, joka asuu asunnossa mahdollisimman pitkään, maksaa vuokran ajallaan, on siisti ja kohtelee asuntoa kuin omaansa, eikä aiheuta häiriötä. Ihanteellisin vuokralainen on keskituloinen, koska korkeatuloiset saattavat haluta ostaa oman asunnon lähiaikoina, eivätkä he etsi asuntoa pitkällä tähtäimellä. Vuokranantajalle kannattaa myös kertoa, että työpaikka tai opiskelupaikka sijaitsee lähistöllä. Näin vuokranantaja voi olettaa, että vuokralainen viihtyy alueella, eikä muuta heti pois. On vuokranantajan omista toiveista kiinni, että suosiiko hän perheitä, pariskuntia vai yksin eläviä vuokralaisia. Jos on mahdollista, niin kannattaa pyytää edelliseltä vuokraisännältä tai -emännältä suosittelut kirjallisena ja esittää ne vuokranantajalle.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus täytyy aina tehdä kirjallisena ja siinä sovitaan asunnon vuokraukseen liittyvät yksityiskohdat. Vuokrasopimus tehdään joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Jos sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, niin irtisanomisaika määritellään. Normaali irtisanomisaika on vuokralaisen puolelta yksi kuukausi ja vuokranantajan puolelta kolme kuukautta tai puoli vuotta riippuen asumisen kestosta. Jos vuokralainen irtisanoo määräaikaisen vuokrasopimuksen kesken kauden, niin vuokranantaja saa vaatia tästä korvauksia. Vuokrasopimuksessa määritellään myös vuokran suuruus, maksupäivä sekä maksutapa. Sopimukseen laitetaan lisäksi tieto lisämaksuista, kuten autopaikan vuokra, vesimaksut ja mahdollinen saunavuoromaksu. Huoneiston kunto kannattaa myös mainita sopimuksessa. Molempien osapuolten täytyy allekirjoittaa sopimus.

Vuokratakuu

Yleensä vuokranantajat vaativat vuokratakuuna kahden kuukauden vuokraa vastaavan summan. Lain mukaan suurin vuokratakuu, jonka vuokranantaja saa vaatia, on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Tämä summa talletetaan vuokravakuustilille, jonka vuokralainen avaa. Vuokralainen saa nostaa tilin rahat vasta, kun vuokrasopimus on päättynyt ja vuokranantaja on vapauttanut tilin. Tilin rahat toimivat vakuutena vuokranantajalle, jos vuokralainen jättää vuokran maksamatta. Myös mahdolliset asunnon vahinkojen korjaukset saatetaan maksaa vuokralaisen vuokravakuusrahoista. Normaalista asunnon kulumisesta ei vuokranantaja saa veloittaa asukasta.

Mitä kaikkea vuokra-asumisessa pitää muistaa?

Näitä asioita täytyy muistaa myös hoitaa, kun muuttaa asumaan vuokralle. Varsinkin ensimmäisen asunnon vuokraajille on paljon uutta muistettavaa ja hoidettavaa ennen muuttoa ja myös muuton jälkeen.

  • Sähkösopimus
  • Kotivakuutus
  • Nettiliittymä
  • Osoitteenmuutos ja muutosilmoitus maistraattiin
  • Ilmoitus isännöitsijälle uudesta asukkaasta
  • Ja tietenkin mukavat tuparit kavereille ja sukulaisille

Kaiken kattavan muuttajan muistilistan vuokralaisille ja omakotitaloon muuttavalle voit lukea myös muuttaminen.fi osoitteesta.