Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuoneremontti on asukkaalle kaikkein vaivalloisin remontti. Asukkaan täytyy ensinnäkin valmistella remontti erittäin hyvin, jotta remonttijäljestä tulee hyvä ja laadukas. Märkätilojen remontoinnista on aina omat riskinsä ja tästä syystä moni palkkaakin ammattilaiset remonttia tekemään. Kylpyhuoneremontti myös kestää useita viikkoja ja tänä aikana wc ja suihku ovat usein poissa käytöstä.

Kylpyhuoneremontin voi joko tehdä itse tai antaa työ ammattilaisille. Ammattilaisen tekemänä työnä vastuu remontin onnistumisesta on tietenkin tekijällä, joten tästä syystä märkätilojen ollessa remontin kohteena, voi tämä vaihtoehto tuntua useasta asukkaasta parhaimmalta. Toisaalta tekemällä remontin itse saattaa säästää paljon rahaa.

Sivustolle on kerätty ohjeita kylpyhuoneremonttia varten. Täältä löytyvät vastaukset vastuukysymyksiin taloyhtiössä, mitä lupia kylpyhuoneremontti tarvitsee, suunnittelun ongelmakohdat, erilaisia muistilistoja vinkkejä remontin onnistumiseen.

Jos tilaat kylpyhuoneremontin ammattilaiselta, muista myös kotitalousvähennys.

Vesieristys

Rakentamismääräysten mukaan sekä märkätilojen seinät että lattiat tulee vesieristää. Turvallisinta on käyttää sertifioituja tuotteita ja tuotejärjestelmiä.

Eristyksessä on tärkeää oikea työjärjestys. Järjestys riippuu korjauskohteesta, mutta tässä yksi esimerkki, missä työjärjestyksessä asiat voi tehdä.

  • seinien vesieristys
  • seinien laatoitus alimmaista riviä lukuun ottamatta
  • lattialämmityselementtien asentaminen
  • lattian vedeneristys
  • seinien alimman rivin laatoitus
  • lattian laatoitus

Seinien vesieristys

Ennen seinien vesieristystä kaikki osat kannattaa tehdä etukäteen valmiiksi. Mittaa nurkkanauhat sopivan mittaisiksi pätkiksi ja hanakulmien mansetit oikean kokoisiksi.

Materiaalien tarkoitus on joustaa arjen rakenteissa tapahtuvien muutosten mukaan, joten ole tarkkana kun mittaat oikeita kokoja. Mansetit varmistavat läpivientien ja lattiakaivojen kohdalla vesitiiviyden. Laita kaikki läpivientikappaleet paikoilleen ja vasta tämän jälkeen kiinnitä ne vedeneristysmassalla. Massa kannattaa levittää telalla tai lastalla, valmistajien ohjeiden mukaan. Hanakulmissa toimii parhaiten siveltimet viimeistelytyössä.

Nurkkiin kannattaa eristettä laittaa reilusti, jotta saadaan aikaiseksi hyvä tarttuva pinta. Nauha pitää painaa tiukkaan ihan nurkkaan asti. Tämän jälkeen lisätään taas kerros massaa nauhan päälle.

Kun nurkat on saatu kuntoon, siirrytään levittämään eristettä seinäpinnoille. Tässä on tärkeää saada eristettä seinille mahdollisimman paksu kerros. Ennen toista käsittelyä on syytä antaa seinän kuivua riittävästi.

Ennen kuin seinä laatoitetaan, kannattaa olla varma, että eristemassa on kuivunut. Joissakin ohjeessa suositellaan vähintään 16 tunnin kuivumisaikaa.

Laatat

Laattoja valikoitaessa kannattaa muistaa muutama perussääntö. Pieneen tilaan on hyvä valita vaaleat laatat, sillä ne avartavat tilaa. Lisää tilantuntua saa lisäksi sillä, että ottaa laatoista hiukan isompikokoisen koon.

Laatoilla pystyy tekemään hyvin erinäköistä seinää, kun käyttää hyödyksi mahdollisuutta yhdistellä erilaisia laattoja, värejä ja ladontatapoja. Perinteisen laatoituksen lisäksi laatat voivat ladota myös boordiksi tai kärjellään seisoviksi.

Laattojen tekniset vaatimukset ovat pieniä. Seinälaatta sopii seinälle, mutta lattialaatat voidaan käyttää myös seinään. Perheissä karheapintainen lattialaatta voi olla hyvä vaihtoehto, jotta pienet lapset eivät liukastele kylpyhuoneen lattialla päivittäin.

Lattialaatat ja lattian laatoitus

Lattialaatat kiinnitetään laastilla ja niiden annetaan kuivua riittävän kauan ennen saumaamista. Sopiva aika, jonka lattialaatat vaativat, on tavallisesti kolmesta viiteen päivään. Tämän jälkeen uusille lattialaatoille kestää jo mennä kävelemään.

Lattialaatat kannattaa  saumata sauma-aineella, joka on väriltään keskisävy, sillä tummassa saippua ja kalkki näkyvät valkeana härmänä ja vaaleat saumat taas muuttuvat nopeasti likaisen värisiksi.

Lattia

Lattialämmitys märkätiloissa on mukava jaloille mutta tekee hyvää myös asunnolle, sillä se saa kosteuden haihtumaan märkätiloissa nopeasti. Kerrostalokohteissa lattialämmitys toteutetaan useimmiten sähkölämmitteisenä. Vesikiertoinen lattialämmitys tulee oikeastaan kysymykseen vai rivi- ja omakotitaloissa.

Lattialämmitysjärjestelmä on helppo asentaa, mutta sähkömiestä tarvitaan muuntajan kytkemistä varten. Siihen ei remonttimies ilman koulutusta saa ryhtyä.

Lattialämmitysjärjestelmän asentamisessa on tärkeää muistaa, että sitä ei saa asentaa kylpyhuonekalusteiden alle. Lämpöelementtien kiinnittäminen tapahtuu, kun lattia on tehty vedeneristämistä vaille valmiiksi. Lattialämmityselementtikalvot liimataan kontaktiliimalla alustaan, jossa on kaadot tehty tasoitteella, gnöölit on hiottu pois ja praimeri on vedetty pintaan. Kalvot on painettava kiinni siten, että väliin ei synny ilmakuplia.

Kun tehdään vedeneristys, kalvot praimeroidaan uudestaan, jotta saadaan eristellee myös tarttuva pinta.

Lattialämpöjärjestelmää saa testata vasta kun lattia on täysin kuiva. Tavallisesti tähän menee vähintään viikko. Ennen pintamateriaalin asennusta on hyvä tarkistaa vielä vastusmittarilla, etteivät elementit tai johtimet ole vaurioituneet työvaiheiden aikana.

Kylpyhuoneremontin määräyksiä

Kylpyhuoneremonttia tekevän on hyvä tutustua määräyksiin, jotka antavat remontille ja kalusteille rajauksia. Suurin osa kylpyhuoneremonttia koskevista määräyksistä tehdään Suomen Rakentamismääräyskokoelmassa ja siinä osiossa C2, joka on tarkoitettu kosteustilojen määräyksille ja ohjeille.

Tämän lisäksi olisi vielä hyvä tutustua Rakentamisen yleisiin laatuvaatimuksiin etenkin sisärakentamisen osalta sekä Rakennusinsinööriliiton veden ja kosteudeneristysohjeisiin.

Otteita määräyksistä:

  • Märkätilojen ilmanvaihdon pitää pystyä poistamaan syntyvä kosteus.
  • Vesieristyksen tulee kokonaisuudessaan olla vesitiivis. (saumat, tiivistykset)
  • Vesihöyryä tai vettä ei saa päästä haitallisesti tunkeutumaan rakenteisiin.
    Pintamateriaalien on kestettävä vettä.
  • Mahdollisen vesivahingon vuoto tulee ohjata näkyville ja estää sen huomaamaton ja haitallinen tunkeutuminen rakenteisiin.

Ohjeita laatoitukseen

Tarkista vesieristys

Harkitse vesieristysmassan käytön lisäksi vahvistuskankaan käyttämistä nurkissa ja saumojen sekä ruuvirivistöjen kohdalla, jotta saat eristykseen lisää murtovenymälujuutta. Vesieristys täytyy tehdä tarkasti valmistajan ohjeen mukaan niin, että massaa kuluu noin 1,6 kg neliömetrille.

Suunnittele laattajako hyvin

Mieti tarkkaan laattajako. Haluatko täyskorkean laattarivin lattian- ja katonrajaan, vai leikataanko laattoja matalammiksi siten että ylös ja alas tulee yhtä korkeat rivit. Muista ottaa saumavälit mittoihin mukaan. Yleisesti sauma on leveydeltään 3-5 mm.

Tee laasti oikein

Löysää laastia on helppo levittää, mutta se tarttuu laattoihin heikommin. Älä siis laita laastiin liikaa vettä.

Tarkista kiinnittyminen

Tarkista laastin tarttuminen irrottamalla yksi laatta seinästä. Jos vähintään 70 % on laastin peittämänä, tartunta on hyvä. Jos laastin määrä on vähäisempi, ota isompi kampa. Jos taas laastia pursuaa yli, matalampi kampa riittää. Tärkeää on, että laatat kiinnitetään kunnolla seinään.

Kylpyhuoneremontin vaiheet

  • Muun huoneiston suojaaminen ja eristäminen tarpeelliseksi katsomalla tavalla
  • Vanhoista kylpyhuonekalusteista eroon pääseminen
  • Vesien katkaisu
  • Vesikalusteet irrotetaan, viemärit teipataan ja vesijohdot tulpataan
  • Vinyylitapetin, muovimaton ja ovilistojen poistaminen
  • Ovien irrotus
  • Tarkistetaan löytyykö vesivaurioita
  • Tehdään vesi- ja sähköjohtojen uppoasennukset
  • Oikaistaan seinät
  • Tarkistetaan lattioiden kaadot
  • Maalataan katto
  • Tehdään vesieristys seiniin
  • Laatoitetaan seinät
  • Tehdään lattian vesieristys
  • Liimataan alemmat seinälaatat
  • Laatoitetaan lattia ja tehdään saumaukset
  • Kiinnitetään ovilistat
  • Tehdään putkiasennukset
  • Tuodaan kalusteet sisälle
  • Tasoitetaan ovet ja maalataan
  • Liitetään silikonit nurkkiin
  • Asennetaan ovi
  • Tehdään loppusiivous ja poistetaan suojaukset

Kylpyhuoneremontin vaikutukset

Kylpyhuoneremontti kestää pitkään ja siihen myönnetään usein 12 kuukauden takuu. Takuu kattaa valmistusvirheet ja materiaalin heikkoudesta johtuvat rikkoutumiset. Työlle annetaan normaalisti 6-12 kuukauden takuu. Jos sinä aikana työssä havaitaan puutteita, asentaja on velvollinen korjaamaan huonon tai virheellisen työn omalla kustannuksellaan.

Kylpyhuoneremontti saattaa kestää jopa viisi viikkoa. Sinä aikana asiakas voi yleensä jäädä asuntoon asumaan, varsinkin jos wc on erillinen kylpyhuoneesta.

Kylpyhuoneen kosteus

Kylpyhuoneen kosteus johtuu suihkusta, kylvystä, pyykin kuivatuksesta ja peseytymistä, jota varten kylpyhuone siis tehdään. Kylpyhuoneen kunnon kannalta tärkeää on toimiva ilmanvaihto, joka saa kosteuden haihtumaan kylpyhuonetiloista nopeasti suihkun ja pyykinkuivatuksen jälkeen. Kylpyhuoneen kosteutta voidaan pienentää myös käyttämällä kuivauslaitetta pyykinkuivauksessa, mutta se taas lisää sähkön kulutusta.

Kylpyhuoneremonttia joudutaan usein tekemään juuri kosteus- ja homeongelmien takia. Ne taas johtuvat vesivuodosta, -vahingosta, puutteellisista tai rikkoutuneista vesieristyksistä, huolimattomasta tilan käytöstä tai vaurioista. Omalta osaltaan jokainen voi toiminnallaan pitää huolta siitä, että märkätilojen vahinkoriski pysyy mahdollisimman pienenä.

Tarkista pinnat silmämääräisesti silloin tällöin

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit pari kertaa vuodessa

Pidä lattiakaivot puhtaina

Jos sinulla on sauna, niin jätä sen ovi saunomisen jälkeen auki. Lämmin ilma kuivattaa kätevästi paikkoja

Kylpyhuoneremontin vastuut

Asunto-osakeyhtiöissä on joskus epäselvää kuka vastaa mistäkin. Alla oleva taulukko antaa siihen osviittaa.

RakennusosaKuka vastaa
UlkoseinätAsOy
VesieristeetAsOy
Sisäseinien ja lattioiden pintamateriaalit (maalaus, tapetti, laatat)Osakas
Sisäpuoliset tasoitteet ja rappauksetOsakas
Ikkuna; ulkopuite ja -lasiAsOy
Ikkuna; sisäpuite ja -lasiOsakas
Pesuallas- ja suihkuhanat (yhtiön standardi)AsOy
SuihkuallasOsakas
Allaskaappi ym. kph-kaapitOsakas
WC:n toimintaAsOy
Putkistovuodot ja -tukoksetAsOy
PatteriventtiilitAsOy
PistorasiatOsakas
Rikkominen rakennusosasta riippumatta (normaali vastuu)Osakas

Lähde: www.kylpyhuone.com

Kylpyhuoneremontti ja kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä saa, jos ostaa palveluita kodin tai vapaa-ajan asunnon remontointiin. Kaikki tavanomainen kodin- ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja remontointityö tai perusparannus oikeuttaa kotitalousvähennykseen.  Kylpyhuoneremontti on siis kotitalousvähennykseen käypä kohde.

Henkilöä kohti kotitalousvähennyksen määrä on tänä vuonna (2012) enintään 2 000 euroa, samassa taloudessa asustavalle pariskunnalle kotitalousvähennys voi siis olla 4 000 euroa. Aikaisemmin kotitalousvähennyksen suuruus henkeä kohti oli 3 000 euroa.

Kotitalousvähennyksen suuruus riippuu siitä, kuka työn on tehnyt.

  • Mikäli työn on tehnyt palkattu työntekijä, on kotitalousvähennyksen suuruus 15 % (vuonna 2011 30 %).
  • Jos taas työn on suorittanut ennakonperintärekisteriin merkitty yritys, on kotitalousvähennyksen suuruus 45 % (vuonna 2011 60 %).

Jotta esimerkiksi kahden hengen kotitalous saisi täyden vähennyksen, tulee remonttia vastaavan työn osuus olla 9 334 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Kannattaakin aina vaatia kotitalousvähennystä, jos on teettänyt kotona remontin tai ostanut yritykseltä siivouspalvelun. Osa näistä kustannuksista voi suoraan vähentää veroista.

Tulojen suuruus ei vaikuta kotitalousvähennyksen suuruuteen. Jos vaikka saat 1 500 euron verran vähennystä vuoden aikana, tarkoittaa se sitä, että tuona vuonna maksat 1 500 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä. Useissa muissa vähennyksissä vähennys otetaan ansiotuloista, jolloin sillä ei ole yhtä suurta vaikutusta.

Kotitalousvähennystä voi hakea kolmella eri tavalla:

  1. Voit joskus ilmoittaa tiedot etukäteen verokorttia varten
  2. Verohallinnon Palkka.fi-palvelu
  3. Veroilmoituksen yhteydessä voit hakea vähennystä verkossa tai paperilomakkeella

Kylpyhuoneremontin hinta

Kylpyhuoneremontti on kustannuksiltaan mittava projekti. Siksi kannattaa olla selvillä budjetistaan, ennen kun ryhtyy tähän hommaan. Kylpyhuoneremontin kanssa ei kannata pihistellä. Huolimattomasti remontoidusta kylpyhuoneesta voi syntyä monia ongelmia esimerkiksi kosteusvaurioiden tai irtoavien osien muodossa. Kunnolla toteutettu remontti puolestaan parantaa elämänlaatua ja kestää aikaa. Etenkin vesieristyksien ja tapetin sekä maton saumausten tekemiseen kiinnitettävä suurta huomiota. 

Remontin rahoitus

Laina on yleisin tapa rahoittaa remontit. Kylpyhuoneremontti on isoimpia remontteja, joita kodissa joutuu tekemään joten sen maksamista varten joudutaan yleensä turvautumaan lainarahaan. Lainaa kylpyhuoneremonttia varten saa helposti rahoitusyhtiöiltä, kun vakuudet ovat kunnossa. Vakuudetonta lainaa saa myös, kun on vakituinen työ tai muita tuloja, jolloin lainan maksaminen onnistuu hyvin.

Yksityiskohtainen suunnitelma on syytä laatia huolella. Kylpyhuoneremonttia varten kannattaa hakea tarvittaessa pankkilainaa. Kotiremonttiin on mahdollista saada veroapua, mutta tämä riippuu kunnasta.

Remontin urakoitsijoita valitessa ei välttämättä kannata takertua heti ensimmäiseen vastaantulevaan vaihtoehtoon. Urakasta, kalusteista ja tarvikkeista kannattaa ehdottomasti pyytää useampia tarjouksia, jotta edullisin toimittaja löytyisi. Yleensä ottaen laatu, hyvät materiaalit ja muotoilu maksavat. Muistathan tarkastaa, että hintoihin on laskettu mukaan arvonlisävero 22 %.

Hinta määrittyy ennen kaikkea kylpyhuoneen koon mukaan. Jos yleinen kerrostalokylpyhuone (vajaa 4 m2) puretaan ensin ”betonille”, tasoitetaan seinät ja lattia, vesieristetään kunnolla seinät ja lattia, laatoitetaan, saumataan ja tiivistetään, asennetaan uusi WC-istuin, uusi allas ja allaskaappi, peilikaappi, haluttaessa amme, suihkukulma ja tehdään putkityöt suihkulle, pesualtaalle ja pesukoneelle, uudet hanat suihkulle, pesualtaalle alapesusuihkuin samoin uusi hana pesukoneelle, on kustannus (luonnollisesti kalustevalinnoista, laatoista, pohjatyön suuruudesta ja työntekijöiden hinnasta riippuen) suhteellisen edullisen hintatason hankinnoilla 3000 – 8 000 euroa.

Muovimatto ja muovitapetti tekevät remontin 350 – 800 euroa edullisemmaksi.

Jos mitään kalusteita ei uusita, mutta seinään ja lattiaan laitetaan muovitapetti ja -matto, voidaan remontista selvitä 1200 – 2500 eurolla.

Muistathan, että perusteellinen kylpyhuoneremontti vaatii useimmiten myös purku-, putki-, sähkö-, ilmanvaihto- ja suojaustöitä. Nämä kannattaa kaikki hoitaa yhden ja saman remontin aikana.

Kylpyhuone syö energiaa

Joka kodin kylpyhuoneesta löytyy yllättävän paljon esineitä, joiden toimiminen vaatii runsaasti energiaa: pesukone, hiustenkuivaaja, lamput, suoristuraudat ja niin edelleen…. Kun kylpyhuonetta laitetaan kuntoon, sähkötekniikka onkin elinarvoisen tärkeää.  Kylpyhuone on märkätila, joten siellä tapahtuviin asennuksiin kannattaa kiinnittää ensiarvoista huomiota. Homma kannattaa jättää suosiolla ammattilaisen tehtäväksi. Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeä asia. Ei ihme, että kylpyhuoneremonteissa moni on valmis maksamaan ammattitaidosta. Veden ja huonosti asennettujen sähkölaitteiden yhdistelmä voi nimittäin koitua kohtalokkaaksi.

Mitä kuluttaja voi sitten tehdä itse kylpyhuoneen sähkön suhteen? Kannattaa ainakin kiinnittää huomiota kustannuksiin. Niin kylpyhuoneremontti kuin sähkösopimuskin kannattaa kilpailuttaa. Tämän voi tehdä useampaankin kertaan. Sähköyhtiön vaihtaminen on kuitenkin ilmaista vain kerran vuodessa.

Sähkön kilpailuttamista varten vaaditaan:

  • Kulutusarvio tälle vuodelle
  • Talon lämmitystapa (sähkölämmitys vai joku muu)
  • Sähköyhtiön nimi
  • Paikallisen verkonhaltijan eli siirtoyhtiön nimi
  • Nykyisen sähkön nimi
  • Sulakkeiden määrä asunnossa

Sähkön laatu ei muutu lainkaan, vaikka yhtiötä vaihtaisikin. Sähkö on aina samaa energiaa riippumatta siitä, millaiselta brändiltä sen itselleen tilaa. Esimerkiksi  ekosähkön laatu s ei näy laisinkaan energian luonteessa. Sähköyhtiön vaihtamisella saa siis täysin saman palvelun halvemmalla hinnalla. Sähkösopimusta vaihtaessa yhtiön vaihtaminen ei ole välttämätöntä. Samat yhtiöt tarjoavat nykyisin nimittäin erilaisia sähkösopimuksia ja hyvinkin vaihtelevia tarjouksia. Soita vaikkapa omalle sähköyhtiöllesi ja pyydä esittämään tarjous. Voit yllättyä positiivisesti.

Sähkön tyyppi riippuu talon lämmitystavasta sekä siitä, kuinka suuria hinnanvaihteluita talous kestää. Isossa asunnossa voi kertyä kylmän talven aikana yllättävän muhkea sähkölasku. Sähköä kannattaa säästää myös arkisilla kulutusvalinnoilla. Sähkölaitteiden tyhjäkäyntiä tulee välttää.

Sähköyhtiön vaihtaminen on ilmaista. Lain mukaan sähkönmyyjän vaihdosta ei saa periä maksua. Mikäli asiakas kuitenkin vaihtaa sähköyhtiötä useamman kerran vuodessa, vaihtoon liittyvästä ylimääräisestä mittarin luennasta saa periä siitä aiheutuneet kustannukset.